Ju Jitsu - Brazilian Jiu Jitsu

Brazilian Jiu Jitsu Piraeus

Το παραδοσιακό Ζίου Ζίτσου (Ιαπωνικό):

Είναι η πολεμική τέχνη που γνώριζαν οι φημισμένοι πολεμιστές Samurai. Οι Samurai ήταν μία ευγενής τάξη πολεμιστών με σπαθί όπου υπηρετούσαν (Saburaui = Υπηρεσία) τον αυτοκράτορα ως φρουροί του. Για να γίνει κάποιος Samurai θα έπρεπε να καταγόταν από τέτοια οικογένεια και φυσικά να διέθετε ιδιαίτερα σωματικά και πνευματικά προσόντα. Το Ζίου Ζίτσου προήρθε μέσα από τον χώρο των μαχών και των πολέμων εκείνης της περιόδου. Γι' αυτό ίσως είναι και από τις πιο σύνθετες και πολύπλευρες πολεμικές τέχνες καθώς συνδυάζει ρίψεις, χτυπήματα, κλειδώματα και μάχη εδάφους. Είναι μία πολύ καλή τέχνη αυτοάμυνας που για να την εξασκήσει κάποιος δεν χρειάζεται σωματική δύναμη, αφού χρησιμοποιεί την δύναμη και την ορμή του αντιπάλου προς όφελός του. Σήμερα το Ζίου Ζίτσου όπως και οι περισσότερες πολεμικές τέχνες είναι αναγνωρισμένο άθλημα και εκπροσωπείται στη Ελλάδα από την Ελληνική Φίλαθλο Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου.

Το Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου (Brazilian Jiu Jitsu):

Είναι μία όμορφη και εκλεπτυσμένη πολεμική τέχνη και ταυτόχρονα ένα δυναμικό άθλημα χωρίς χτυπήματα. Απώτερος στόχος είναι η αρπαγή, ρίψη του αντιπάλου στο έδαφος και η υποταγή του εκεί. Η πτώση επιτυγχάνεται μέσα από πλήθος τεχνικών ρίψεων και η υποταγή του με διάφορες τεχνικές πνιγμών και εξαρθώσεων. Ο εκπαιδευόμενος στο Ζίου Ζίτσου εκμεταλλεύεται με ιδανικό τρόπο την ορμή και την δύναμη του αντιπάλου προς όφελος του. Γνωρίζει άριστα την ανατομία του σώματος και τις αδυναμίες του. Κινείται με την ίδια άνεση όρθιος αλλά και στο έδαφος. Ελίσσεται στις επιθέσεις του αντιπάλου και περιμένει την κατάλληλη στιγμή να επιτεθεί. Λόγω της φύσης του και των επιτηδευμένων τεχνικών του, το Ζίου Ζίτσου δεν χρειάζεται δύναμη. Το Ζίου Ζίτσου είναι ιδανικό για κάθε φύλο, ηλικία και σωματότυπο.

Σαν άθλημα και πολεμική τέχνη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μετεξέλιξη της μάχης εδάφους του Judo (ne waza). Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο Jigoro Kano (ιδρυτής του Judo) θέλoντας να κάνει την τέχνη του ευρύτερα γνωστή και να περάσει τα στενά σύνορα της Ιαπωνίας, έστειλε μια ομάδα κορυφαίων μαθητών του ως “πρεσβευτές” του ανά τον κόσμο, με σκοπό την διάδοση και ανάπτυξη της τέχνης αυτής, κυρίως μέσω επιδείξεων, αγώνων αλλά και άνοιγμα νέων σχολών. Ανάμεσα σε αυτές και η Βραζιλία, η οποία έμελλε να είναι η χώρα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού που σήμερα ονομάζουμε Bjj. Το 1909 ο Geo Omori ανοίγει στην Βραζιλία την πρώτη σχολή και λίγο αργότερα ακολουθεί ένα ακόμα μεγάλο όνομα του Τζούντο, ο Mitsuyo Maeda. Στον ίδιο δρόμο και ο Luiz Franca, o καλύτερος μαθητής του Omori. Το 1917 ο Carlos Gracie παρακολουθεί μια επίδειξη του Mitsuyo Maeda και εντυπωσιάζεται. Του ζητάει να γίνει μαθητής του και ο Maeda βλέποντας τον ζήλο και την μεγάλη επιθυμία στα μάτια του δέχεται. Εκπαιδεύεται μαζί του καθημερινά για πολλά χρόνια και ταυτόχρονα περνάει την γνώση αυτή στον αδερφό του Helio. Οι αδερφοί Gracie είναι και αυτοί οι οποίοι έδωσαν την σημερινή μορφή στο άθλημα. Αφαίρεσαν ένα μεγάλο μέρος από την όρθια μάχη, εστίασαν στην μάχη εδάφους, και το εξέλιξαν τεχνικά κυρίως μέσα από την αγωνιστική του εμπειρία. Ακόμα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα γνώρισε το άθλημα την δεκαετία του 1990, όταν ο γιός του Helio Gracie, Rorion, πήγε στις ΗΠΑ και διοργάνωσε το Ultimate Fighting Championship (U.F.C.) μια μορφή αγώνων για όλα τα μαχητικά στυλ.

Σήμερα το Brazilian Jiu Jitsu είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο σπορ, γνωρίζει τεράστια άνθηση σε όλο τον κόσμο, όπως και στην χώρα μας. Στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένο άθλημα και υπάγεται στην Ελληνική Φίλαθλο Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου (ΕΦΕΟΖΖ). Μερικές μεγάλες και δημοφιλείς ομάδες στο χώρο του Bjj, είναι οι: Atos, Gracie Barra, Alliance, Checkmat, Renzo Gracie, Brasa, Carlson Gracie, Nova Uniao, κα...

Επισκεφθείτε το jiu-jitsu.gr τον ιστότοπο του συλλόγου μας για το Ζίου-Ζίτσου.